Hae mukaan ensi syksyn leirikouluihin ja kansainvälisyys- ja globaalikasvatiksen aktiviteetteihin

Sähköinen haku leirikouluihin ja aktiviteetteihin päättyy pe 8.3.2024 klo 22.00 mennessä!

(Ohje linkkien avaamiseen: Tietoturvasyistä linkit aukeavat vain organisaation jäsenille. Huoltajia neuvotaan tutustumaan aineistoihin yhdessä opiskelijan kanssa. Linkit aukeavat opiskelijoille.)

Tutustu Vaasan lyseon lukion kansainvälisyys- ja globaalikasvatuksen tavoitteisiin ja leirikouluihin ja liikkuvuuksiin. Lataa esitys tästä. Huomioi, että KV-info ja haku kevään 2025 leirikouluihin on syksyllä 2024 koulujen alettua.

Tee Maailmankansalaisen opintokokonaisuus, joka koostuu kansainvälisyys- ja globaalikasvatuksen ja sitä tukevien kielten ja reaaliaineiden opinnoista ja on laajuudeltaan vähintään 20 op. Suorittamalla riittävä määrä opintoja saat Maailmankansalaisen todistuksen, jonka voit liittää ansioluetteloosi mukaan. Lataa ohjeet ja opintojaksojen keräilymoniste. Monisteita saa myös Karoliina Sahariselta, Janne Dahlstenilta ja Mika Jokiaholta sekä Anu Borenilta.

Haku seuraaviin ensi syyslukukauden kansainvälisyys- ja globaalikasvatuksen opintoihin ja liiikkuvuuksiin on käynnissä:

- Tutustu leirikouluihin ja aktiviteettien hakukriteereihin. Lataa esitys tästä. Lisätietoja Mika Jokiaholta. Huom! Kotimaan tapaamisiin ja Itämeren-ryhmän toimintaan voit hakea mukaan, vaikka olet osallistunut jo aiemmin leirikouluun tai liikkuvuuksiin.

- Eurooppa-leirikoulu. Lataa esitys tästä. Lisätietoja Jukka Heinoselta.

- Kielin opiskelijavaihto. Lataa esitys tästä. Lisätietoja Mika Jokiaholta.

- Osallistu kansainvälisiin aktiviteetteihin Vaasassa yhdessä italialaisten Erasmus+ opiskelijoiden kanssa ensi keväänä. Mahdollisuuksia on monia: Kansainvälinen TET vaasalaisissa yrityksissä ja organisaatioissa yhdessä italialaisten Erasmus+ opiskelijoiden kanssa. Merenkurkun maailmanperintöretki Matalalle ja Korkealle rannikolle. Startup Space Innovaatioleiri Vaasan yliopistossa. Lataa esitys tästä. Lisätietoja Mika Jokiaholta.

- Osallistu Itämeri-ryhmän toimintaan. Aktiviteetteja on tarjolla sekä Suomessa että Itämeren alueella eri maissa. Virolaisten ja suomalaisten tapaaminen Helsingissä Suomenlinnassa ja Harakassa 22.8.-24.8.2024. ​Merenkurkun maailmanperintö retki matalalla ja korkealla rannikolla 29.-31.8.2024. Lisäksi osallistutaan kansainvälisiin tapaamisiin Virossa, Latviassa, Liettuassa, Tanskassa ja Ruotsissa. Lataa esitys tästä. Lisätietoja Mika Jokiaholta.

Hakemukset tehdään vastaamalla Forms-kyselyyn pe 8.3. klo 22.00 mennessä.  Muista varmistaa huoltajan lupa hakemiseen ennen kuin palautat hakemuksen. Lomake sulkeutuu tasan klo 22.00, minkä jälkeen ei enää oteta vastaan hakemuksia.​ Tehdäksesi hakemuksen sinun tulee olla kirjautuneena koulun käyttäjätunnuksilla (Wilma ja sähköposti Formsiin).

Jätä KV-hakemus tästä linkistä: https://forms.office.com/e/zbU6GcinZv

----------------------------------------------

Vaasan lyseon lukio on Unesco ASPnet ja YK-koulu. Lisäksi Vaasan lyseon lukio on mukana UNESCO ASPnet Baltic Sea Project -koulujen verkostossa. Kuulumme myös Ambassador-koulujen verkostoon.

Kansainvälisyys- ja globaalikasvatuksen strategian keskeiset tavoitteet

Vaasan lyseon lukion kansainvälisyys- ja globaalikasvatuksen tavoitteena on maailmankansalaisen tietojen ja taitojen oppiminen. Maailmankansalaisuus on välittämistä, vaikuttamista ja vastuunkantoa, mutta myös uskoa omiin kykyihin ja kykyä toimia yhdessä paikallisella, kansallisella ja globaalilla tasolla. Siihen kuuluu myös ihmisoikeuksien, rauhan, luonnon ja kulttuurien monimuotoisuuden sekä kestävän kehityksen vaaliminen. Keskiössä on YK:n Agenda2030-tavoitteiden edistäminen. Vaasan lyseon lukiossa opitaan globaaliin vastuuseen kasvamista ja kannustetaan vaikuttamaan ja toimimaan paikallisella, kansallisella ja globaalilla tasolla.

Toisena keskeisenä kansainvälisyys- ja globaalikasvatuksen tavoitteena on suvaitsevaisuuden lisääminen. Maailmankansalaisuus edellyttää kulttuurien keskinäistä kunnioitusta ja suvaitsevaisuutta. Oppimalla näitä taitoja voidaan konkreettisesti ehkäistä syrjintää ja rasismia sekä edistää tasa-arvon, ihmisoikeuksien ja rauhan toteutumista. Kansainvälisyys- ja globaalikasvatuksen hankkeissa opitaan tekemään yhteistyötä erilaisten ihmisten kanssa ja opitaan ymmärtämään eri kulttuuritaustasta tulevia nuoria. Tavoitteena on, että kielitaito ja kulttuuriosaaminen vahvistuvat.

Lisäksi kansainvälisyys- ja globaalikasvatuksen tavoitteena on opiskelijoiden hyvinvoinnin lisääminen. Kansainvälisyys- ja globaalikasvatuksen kautta voidaan lisätä kouluviihtyvyyttä ja edistää ryhmäytymistä. Samalla vahvistetaan opiskelijoiden itsetuntoa ja tuetaan itsenäistymistä sekä rohkeutta osallistua ja kantaa vastuuta itsestä ja muista. On tärkeää, että opiskelijat saavat osallistumisen ja vaikuttamisen välineitä ymmärtää ja ratkaista yhdessä isojakin globaaleja ongelmia.

 

Erasmus+ akreditointistatus

Vaasan lyseon lukio on saanut myös Erasmus+ Akreditointisatuksen vuosille 2023-2027. Tämä tarkoittaa sitä, että kehitämme EU-rahalla kansianvälisiä liikkuvuuksia, joissa korostuu eurooppalaisten nuorten kohtaaminen- ja kouluyhteistyö. Vaasan lyseon lukion Erasmus+ suunnitelmassa keskeisenä tavoitteena syventää kansainvälisyys- ja globaalikasvatuksen strategiaan kirjattuja tavoitteita. Erasmus+ suunnitelman keskiössä on kestävän kehityksen ja ympäristötietoisuuden nivominen mukaan liikkuvuuksien pedagogiikkaan ja samalla koko toimintakulttuurin muuttaminen kestävämmäksi. Tämän vuoksi pyrimme kompensoimaan kaikkien leirikoulujen matkojen hiilijalanjälken. Toiminta tähtää viime kädessä myös opiskelijoiden vuorovaikutustaitojen ja hyvinvoinnin lisäämiseen.