Päätäin hoito-ohje

Vaasan kaupungin päätäin hoito-ohje

Päätäi on ihmisen loinen. Aikuinen täi on 1–4 mm pitkä, litteä ja väriltään harmaa tai ruskehtava. Täin munat eli saivareet tarttuvat hiusten tyveen ja kuoriutuvat keskimäärin viikon kuluttua muninnasta. Ne ovat tiukasti kiinni hiuksessa eivätkä liiku hilseen tavoin. Munat näkyvät rusehtavina, mannaryynimäisinä, vajaan millimetrin pituisina saivareina. Aikuinen täi ei elä ilman ravintoa muutamaa päivää kauemmin.

 

Päätäitartunnan toteaminen

Päätäit löytyvät harvoin pelkästään silmin tarkastellen. Avuksi otetaan tiheäpiikkinen ns. täikampa, jolla hiukset kammataan valkoisen paperin päällä. Paperilta täit on helppo nähdä. Myös saivareiden näkeminen lähellä päänahkaa riittää päätäidiagnoosiin.

 

Yleisin päätäin tartuntatapa on lähikontakti eli hiusten koskettaessa toisiaan. Täit voivat tarttua myös kampojen, harjojen, pipojen, kypärien, solkien jopa vuodevaatteiden välityksellä. Tartunta todetaan yleensä löytämällä eläviä täitä sekä hiuksiin kiinnittyneitä täin munia eli saivareita. Niitä löytyy useimmiten niskahiuksista, korvien takaa ja otsatukasta. Päätäi puree hiuspohjaan ja puremat aiheuttavat kutinaa. Puremajäljet ovat pistemäisiä ja ne punoittavat selvästi. Raapiessa päänahkaan tulee helposti bakteeri-infektio.

 

Mikäli perheessä lapsi/aikuinen on saanut päätäitartunnan, tehdään koko perheelle täitarkastus. Hoito tehdään vain niille joilla todetaan tartunta. Aina ei oireita ole.

 

Täiden hävittämiseen käytetään apteekista ilman reseptiä saatavaa shampoota

 

􀁸 permetriinivalmistetta NIX®

􀁸 dimetikoni - mekaaninen vaikutus (tukkii täin hengitystiet) esim. Nyda® ja Hedrin®

 

Noudata tarkasti käyttöohjeita.

 

Jos perheessä on useita tartunnan saaneita, tehdään hoito kaikille samana päivänä. Ensimmäinen

hoitokerta ei tuhoa kaikkia päätäin munia joten hoito uusitaan valmisteesta riippumatta 7-10 vrk:n

kuluttua.

 

Saivareiden poistoon käytetään tiheäpiikkistä täikampaa. Kampausta jatketaan hoidon jälkeen joka tai joka toinen päivä kahden viikon ajan. Kampa pestään käytön jälkeen kuumalla vedellä. Myös

föönauksen on sanottu poistavan saivareita.

 

Lapsi voi mennä kouluun/päivähoitoon hoidon jälkeisenä päivänä.

 

Muut toimenpiteet:

 

Pipot, kaulaliinat, hiustuotteet pestään huolellisesti. Harjat, kammat puhdistetaan upottamalla ne

kuumaan veteen (+60 °C), 30 sekunnin ajaksi. Tavallinen konepesu (+60 °C) kaikelle materiaalille joka voidaan pestä koneella. Mikäli materiaali ei kestä konepesua esim. villamyssy, voidaan ne poistaa käytöstä muutamaksi päivää. Myös pakastin, -20 °C ja kuumuus +80 °C astetta tuhoavat päätäin tunnissa. Suursiivoukseen ei ole aihetta ryhtyä.